Družinski dom v francoskih alpskih krilih Tradicionalnost za sodoben videz

zasluga: Olivier-Martin Gambier

Ko je družina navdušenih smučarjev poiskala svojo kočo v francoskih Alpah, so jo potegnili v ohranjeno skupnost alpskih dolin Manigod. A čar območja se je znašel zelo drago: stroge arhitekturne smernice so omejevale, kako bi par in njihovi štirje otroci lahko gradili svojo lastnino. Kot ljubitelji umetnosti, ki vodijo galerijo, si lastniki niso želeli drugega gorskega pobega iz piškotov - želeli so nekaj smisla. "Naročniki so želeli obdržati vse razsežnosti, ki so običajno povezane z gorskimi domovi, vendar so jasno izrazili željo, da bi to storili v zvezi z zeitgeistom in ne z nostalgičnim pristopom gorske arhitekture," je povedala arhitektka Alireza Razavi. Ko so njega in njegovega istoimenskega studia pripeljali na krov, sta preučevala motive lokalnih zgodovinskih stavb in svoje ugotovitve uporabila, da bi zaobšla številna pravila oblikovanja območja. Opazovali so si obrise strešnih pobočij, velikosti oken in gradbenega materiala, ko so oblikovali tri zgodbe naslova, ki so opremljene v sodobnem betonu in lesu. In ko so končali, so razkrili bivalno hišo z površino 2150 kvadratnih metrov, ki je videti moderno in hkrati prikimava preteklosti.

Slideshow9 Photoscredit: Olivier-Martin Gambier

V Manigodu so gradbene podrobnosti, kot so naklon strehe, gradbeni material in velikosti oken, strogo nadzorovane, da se ohrani podoba alpske vasi. Nadstrešek vsakega nadstropja štrli nekoliko dlje od tal pod njim za večjo zaščito pred velikimi snežnimi obremenitvami.

zasluga: Olivier-Martin Gambier

Dostop do doma je omogočen skozi izpostavljeno garažo betonskega podstavka. Na nivoju tal čaka blato, ki čaka na mokro smučarsko opremo.

zasluga: Simone Bossi

Borovi koraki dodajo naravno toploto in vodijo od tal do zgornjih nivojev. Prvo nadstropje ima samo spalnice in služi kot prehod iz betonske podlage v zgornje nadstropje pogledi na gore in komunalne prostore.

zasluga: Olivier-Martin Gambier

Lastniki stanovanj so si nepremičnino izbrali zaradi "poznavanja območja in pogleda", je dejal Razavi. Bivalni del v zgornjem nadstropju ima velika lesena okna podjetja Blanc. Poleg prijetnih občutkov, ki jih doda notranjost lesa, kamin Fondis zagotavlja fizično toplino.

zasluga: Olivier-Martin Gambier

Alpski razgledi so uokvirjeni s tem zaščitenim balkonom.

zasluga: Olivier-Martin Gambier

Rustikalni dotiki, kot je ta montirani jelen, dodajo domačemu alpskemu vohu. V kuhinji črna Schmidtova omara v nasprotju z ostalimi naravnimi lesenimi teksturami zgornje ravni.

zasluga: Olivier-Martin Gambier

Po vsem domu topla siva barva razbije leseno notranjost. V tej spalnici kraljuje družinska shramba.

zasluga: Olivier-Martin Gambier

V kopalnici se s sivo barvo, ki se uporablja v rezidenci, trguje za sive kamnite ploščice. Steklene plošče ločijo tuš od umivalnika Alape, hkrati pa omogočajo, da svetloba vlije prostor.

zasluga: Olivier-Martin Gambier

"Naš lastni cilj tega projekta je bil dokazati, da je arhitekturna zasnova kontinuiteta," je dejal Razavi. "Vključiti mora širok spekter informacij in jih prevesti v zgrajeno obliko, kar bo prispevalo k ustvarjanju same pokrajine, v kateri živimo."

Poglej si posnetek: Simpozij "Družina svetel in vesel dom" - 6 okt. 2018, Ljubljana (April 2020).